|
Verkstad
För att binda böcker kan man klara sig med lite handverktyg, papper och tråd att häfta ihop boken med, till exempel i de tekniker som kallas Japansk bokbindning eller Koptisk bindning. För andra typer av bindningar och arbetsmoment har man användning för olika specialverktyg och lite större maskiner. De flesta maskiner och verktyg i vår verkstad har skänkts till föreningen från nedlagda bokbinderier. Idag finns inget traditionellt bokbinderi kvar i Norrköping, men delar av gamla kända bokbinderier som t.ex. Isbergs lever kvar i amatörbokbindareföreningens vård.
Klicka på bilderna på sidan för att se dem i större format! (Öppnas i ny flik/nytt fönster, beroende på dina inställningar.)
De flesta av de redskap och verktyg som visas på den gamla skolplanschen över Bokbinderi hittar man även i vår verkstad, jämför till exempel giljotinen till höger längst bak i bilden med vår egen strax nedanför till höger på denna sida! Vi använder inte längre de gamla limpannorna för benlim (i planschens nederkant, vi har dem kvar, förstås!) och vi har kompletterat med en del nyare maskiner!
SkärmaskinerTill de stora maskinerna hör skärmaskinerna som finns både manuella och elektriska. De används till att skära prydliga snitt runtom boken efter bindningen, eller helt enkelt för att skära till papp till pärmar eller papper till böckernas inlagor.
Den elektriska skärmaskinen till vänster och den manuella pappersgiljotinen till höger.
Den stora pappsaxen använder vi till att skära papp och kartong till pärmar eller kassetter till böcker.
PressarPressar av olika slag och storlek behövs under arbetet, och vi har allt från golvmodeller i gjutjärn till små arbetspressar helt i trä som kan vändas när man sitter och arbetar vid bordet.
Vår största press, för pressning av stora böcker, eller för att göra reliefer eller prägling i papp, och en knäledspress, en typ av press som ger stor presskraft i förhållande till sin storlek.
Gjutjärnspressen av bänkmodell (till vänster) är en klassisk symbol för bokbinderi, och de är ofta sirligt utformade med målad dekor. Av praktiska skäl använder vi ofta enklare pressar av trä till vardags, och det går åt en del eftersom många arbetsmoment avslutas med att boken sätts i press!
Lite ovanligare pressar...
Falsslagningspressen (till vänster) används för att "slå fals" på inlagan, vilket betyder att man med en hammare försiktigt slår ut ryggen i en solfjäderform så att ryggen också får en rundning. Bigningsmaskinen till höger används för att pressa in markeringar i papp och kartong där de ska böjas, till exempel på en bok med omslag av papp, så att det inte blir ett skarpt veck, vilket också minskar risken för att pappen spricker när den böjs.
Titeltryck och förgyllningNär boken börjar bli klar är det dags att trycka titeln på bokens rygg, och kanske att dekorera rygg och pärm med linjer eller symboler i guldtryck. Inför titeltrycket får man botanisera i kasterna med typer i olika grader och typsnitt för att plocka ihop författarnamn och boktitlar. I titeltrycksmaskinerna, eller för hand med fileter, trycks sedan texterna i guld på omslagets klot eller skinn.
Typer finns i ett stort antal typsnitt och storlekar, allt noggrant sorterat och märkt av våra materialförvaltare, så att man hittar det man söker!
Två av våra förgyllningspressar, Rhodin till vänster och Scheidt till höger.
För handförgyllning av linjer och annan dekor har vi ett stort urval av handfileter.
Vi har några helt nya maskiner också, för allas trivsel...!
|