NABBEN
Historik
Cirklar
Aktiviteter
Verkstad
Galleri
Lšnkar
Kontakta oss

 

Verkstad

 

En hel del specialverktyg och -maskiner behövs för att binda böcker. De flesta maskiner och verktyg i vår verkstad har skänkts till föreningen från nedlagda bokbinderier. Idag finns inget traditionellt bokbinderi kvar i Norrköping, men delar av gamla kända bokbinderier som t.ex. Isbergs lever kvar i amatörbokbindareföreningens vård.

 

Till de stora maskinerna hör skärmaskinerna som finns både manuella och elektriska. Pressar av olika slag och storlek behövs under arbetet gång liksom små arbetspressar som kan vändas när man sitter och arbetar vid bordet.

 

Häftlådorna behövs när böckerna ska häftas ihop (nybörjarna säger ofta att de syr…) och när det blir dags att göra titeltryck får man botanisera i kasterna med typer i olika grader och typsnitt för att plocka ihop författarnamn och boktitlar. I titeltrycksmaskinerna, eller för hand med fileter, trycks sedan texterna i guld på omslagets klot eller skinn.

 

I pappersskåpet finns ett urval av pärmkartong, försätts- och pärmpapper och i klotskåpet ligger rullarna med klot, dvs. det material (ofta i konstläder eller textilmaterial) som används på bokryggar och hörn om man inte vill kosta på sig hela skinnband - då får man botanisera i skinnskåpet!

 

Bindgarn, klister, lim, bindgar, häfttråd, välslipade knivar, penslar mm finns alltid till hands i verkstadslokalen – det ser föreningens kunniga materialförvaltare till. De kan på beställning också ta hem falsben och andra verktyg om du vill ha din egen uppsättning.